top of page
Search

Skedetørhed: en bivirkning ved antihormonbehandling efter brystkræft

Updated: Dec 21, 2020

Størstedelen af de kvinder som er i medicinsk efterbehandling med antihormoner lider af skedetørhed (også kaldet vaginal atrofi), da behandling med f.eks. Tamoxifen eller Letrozol medfører at de går i en slags ”kunstig” eller for tidlig overgangsalder (præmatur menopause). Medicinen går simpelthen ind og blokerer for receptorerne på de mange østrogenfølsomme celler i kroppen.“Mange kvinder føler sig forlegne og ønsker ikke at tale om deres gener i underlivet.”

Er du én af disse kvinder der måtte lide af dette i stilhed så skal du være mere end velkommen til at læse videre og forhåbentligt vil nogen af nedenstående tips hjælpe dig, min kæreste kvinde. Du må ikke lide i stilhed.


Skedetørhed kan også opstå hos strålebehandlede kvinder, kvinder der har fået fjernet æggestokkene og/eller livmoder (kirurgisk induceret menopause), eller ved anden svigtende gonadefunktion og hos kvinder der har modtaget kemoterapi.

Dette skyldes b.la. pga. fald af østrogenproduktionen.


Oftest er det mangel på østrogenet, østriol, som er et hormon der er med til at beskytte mod udtørring af slimhinderne.


Udover at have stor betydning for slimhinderne har østrogen også stor betydning for bindevæv og muskulaturen i underlivet samt skedens produktion af kulhydrater som er næring til skedens mange mælkesyrebakterier.

Forkert kost, fysisk krævende motion og stress kan også have en medvirkende rolle for manglende eller lav østrogenproduktion, og hvis der er noget kroppen er, efter en tur igennem sundhedsvæsenet med dertilfølgende behandling, så er det især stresset.

Den mindre produktion af de forskellige østrogener, og især østriol, gør skedevæggen tyndere, slappere, mindre smidig og mere sårbar.


Skedetørhed kan desuden forøge risikoen for infektioner og svamp i underlivet.


Symptomer på vaginal atrofi:


  • Svie, kløe og irritation i og uden for skeden bl.a. pga. ændret pH-værdi

  • Vaginal blødning

  • Smerter og brændende fornemmelser under samleje

  • Tørhed

  • Udover at atrofi kan medføre øget antal toiletbesøg, infektioner og urininkontinens, ubehag og seksuelle forandringer kan det i den grad også påvirke livskvaliteten!


“NB! Kvinder der får analyseret deres risiko for om medicinen (f.eks Tamoxifin) hjælper forebyggende vurderes ofte for de fleste kvindelige patienter til kun at være på 1 – 3%. Hvilket for mange kvinders personlige vedkommende ikke menes at være det værd da det påvirker livskvaliteten i så voldsom en grad.”

Sund og Nærende kost: Den gode nyhed er, at vi hver dag producerer 150 milliarder nye celler i kroppen!

Et hav af vores gamle celler dør og de døde celler bliver udskilt dagligt. Noget forskning tyder på, at de ældste celler i kroppen ikke er mere end 7 – 10 år gamle, og at mange celler ikke bliver mere end nogle uger gamle. Det betyder, at vi konstant udskifter kroppens celler og på den måde fornyer kroppen.

Alt det vi spiser og drikker påvirker, og opbygger, vores celler i kroppen. Derfor påvirker det også slimhinderne i underlivet såvel som hormonsystemet da disse jo er opbygget af celler. Derfor er det vigtigt at spise en varieret næringsrig kost fra friske økologiske råvarer, som er rige på vigtige vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner, antioxidanter og kulhydrater.


Sørg for at få nok:

Kvalitetsproteiner:

Vi bruger proteiner til at opbygge nye celler, afgifte igennem leveren, transportere ilt og kuldioxid, og til at danne signalstoffer, transportstoffer, enzymer og hormoner m.m. Huden er også opbygget af protein. Protein indgår i elastin og kollagen, som gør huden elastisk og smidig.


Animalske kilder: Fjerkræ, fisk, skaldyr, vildt, økologiske æg, kefir yoghurt, valleproteinpulver.


Vegetabilsk kilder: Chia- og hampefrø, miso, tempeh (fermenteret! soja), bønner, linser, chlorella, spirulina, tapenader, hummus, bipollen, rå usaltede nødder, kerner, frø, quinoa, rå kakao, spirer, grøntsagspostejer, portobellosvampe.


Gode kulhydrater:

Din krop har også brug for sunde kulhydrater, men undgå de simple kulhydrater, som man finder i hvidt brød, hvide ris, kartofler, sukker og morgenmadsprodukter, som f.eks cornflakes. Spis derimod masser af grøntsager og bær i alle regnbuens farver, som er rige på antioxidanter. De er nødvendige for sunde og raske celler.


Glutenfri: Quinoa, boghvede, brune ris, hirse, amarant, glutenfri havregryn, stenalderbrød, bønne/kelpnudler.


Grøntsager: Spis grøntsager i regnbuens mange farver.


Stivelsesholdige grøntsager: Sød kartoffel, rødbede, kolde kartofler og græskar.


Lav glykæmisk frugt: Bær, citrusfrugter – og frugter der indeholder sten såsom ferskner.


Essentielle fedtsyrer:

Sunde essentielle fedtstoffer er nødvendige for alle vores cellemembraner i kroppen. De har også den effekt at de virker antiinflammatorisk, giver en mæthedsfornemmelse, afslapper nervesystemet, virker regulerende på hormonbalancen og hjælper på optagelsen af vitaminer i kroppen m.m.

Alle – og især kvinder – har brug for sunde fedtstoffer hver dag, endda faktisk til hvert måltid. Det kunne f.eks være ca. 1 spsk. ghee/olie, 5-10 nødder/kerner, 1 avokado eller 1 spsk. nøddesmør.

Fedtstofferne vil også holde dig mæt i længere tid, de vil stabiliserer dit blodsukker og regulerer dit hormonsystem. Det er vigtigt at tilføre kroppen de rigtige former for fedtsyrer. Det er især vigtigt i forhold til hvis du også lider af tørre slimhinder andre steder på kroppen. Fedtsyrerne er nemlig med til at gøre cellen smidig.


Sundt fedt: Rå usaltet nødder, frø, kerner, økologisk smør, ghee, avokado, koldpressede olier (oliven, kokos, -og hampefrøolie) nøddesmør og tapenade.


Kosttilskud: Omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie med et højt indhold af EPA virker anti-inflammatorisk i kroppen.


Kan fås fra EyeQ, Eskimo 3, Nordic Naturals eller Lysi.

Omega- 6- fedtsyrer, GLA, fra kæmpenatlysolie og lægehjulkrone er gavnlig for huden, især ved slimhindeproblemer og ved tør hud. Kan fås fra EPA-GLA+ fra Biosym og Livets olie.

Omega-7-fedtsyrer fra havtorn er med til at styrke slimhinderne især i underlivet. Kan fås fra Membrasin eller Havtorn Omega-7 + GLA fra Vitabalans.


Vitaminer og mineraler: Vitaminer og mineraler er vigtige i forhold til deres antioxidante virkning på cellerne. De har den effekt, at de kan regulere hormonsystemet og styrke slimhinderne m.m.


Få vitaminer og mineraler igennem kosten og som ekstra tilskud:

Omnimin fra Biosym

Living Multinutrient fra Terra Nova

Spektro fra Solarey

eller

Multivitamin fra Pharma Nord


Hav især fokus på at få:

A-vitamin: Holder huden sund og beskytter mod tørhed, styrker og beskytter slimhinderne overalt i kroppen særligt kønsorganerne, urinvejene, luftvejene og fordøjelseskanalen. Naturlige kilder: gulerødder, spinat, fed fisk, æg og levertran.


B-vitaminer: Er effektive imod hud – og slimhindelidelser og mod vaginal kløe. (Tag hele B-vitamin-komplekset). Naturlige kilder: Grøntsager, gærflager, nødder, æg.


C-vitamin: Er et kraftigt antioxidant som styrker væv, kollagen og slimhinder, og er med til at bekæmpe infektioner i urinvejene. Naturlige kilder: Hyben, broccoli, acerola, havtorn.


E-vitamin: Er et stærkt antioxidant som b.la sørger for at huden bevarer sin smidighed.

Indfør evt. en E-vitamin-kapsel direkte i skeden inden sengetid, da vitaminet kan anvendes til udvortes brug.

Naturlige kilder: Avocado, mandler, planteolier.


Zink: Er bl.a. godt for hår og hud, og styrker desuden de vaginale slimhinder. Naturlige kilder: Græskarkerner, sesamfrø, fisk og kød. Kan også findes i mandens sæd (Så gå bare i gang med lagengymnastikken :P)


Silicium: Vigtig for slimhinderne i underlivet – særligt ved gentagne underlivsbetændelser er behovet for silicium større.

Naturlige kilder: Lucernespirer, frø, bønner, brændenælde og grøntsager.


LASERBEHANDLING: Du har med garanti hørt om den nye laserbehandling man kan få foretaget som øger produktionen af kollagen og blodcirkulation i underlivets slimhinde.


Behandlingen koster ca. 5000 kr. og skal foretages 1 gang om året.

I min optik er det et quick fix, som ikke tager sig af den underliggende årsag men den kan dog være yderst behjælpelig med at lindre generne her og nu.


Naturlig lokal hormonbehanding:

Der er blevet foretaget en 10-årig lang dansk undersøgelse, om hvorledes lokal vaginal østrogenbehandling kan øge risikoen for tilbagefald af brystkræft.

Ifølge overlæge Søren Cold, der står bag undersøgelsen, frarådes det ikke længere at tage imod vaginal østrogenbehandling.


Udfra nyere studier advarer forskerne dog om brugen af lokalbrug af østradiol.


Jeg har erfaret at mange kvinder i antihormonbehandling, som har haft en østrogen-følsom kræftform, bruger Vagifem som indeholder, estradiol, som er den stærkeste form for østrogen.


Dette præparat vil jeg ganske enkelt fraråde kvinder at bruge.


Vil du vide mere vil jeg anbefale dig at læse nedenstående studier:
Ovestin er et vagitorie mod tørre slimhinder i skeden, som indeholder det bioidentiske østrogen, estriol, som er en mildere form for østrogen, og derfor anbefaler jeg at man anvender dette præparat fremfor Vagifem.

(Jeg vil dog anbefale at du altid supplerer med bio-identisk progesteron – IKKE gestagen eller andre syntetiske præparater-, samtidig med du at du behandler med østrogenbehandling så der er balance i dine hormonniveauer – tal med din behandler).


Til orientering har jeg mødt en del kvinder, som har haft hormonfølsomme kræftformer som vælger at supplere deres sunde livsstil med bio-identiske hormoner (f.eks østriol og progesteron).
Det kan have en gavnlig effekt på tørhed i skeden m.m, men der er megen uenighed iblandt lægerne/onkologerne, om det er fornuftigt eller ej, og derfor bør det afstemmes den enkeltes behov.
Jeg vil dog ikke komme videre ind på behandlingerne her, da jeg anbefaler at du får foretaget valide mundvandstests og/eller blodprøver som kan måle dine forskellige hormonniveauer.
Der kan derved blive holdt øje med de forskellige hormoner i kroppen.
Gør det i samråd med din læge og sammen med en kompetent behandler.

Valleforce og tea tree olie: Får du hyppige underlivsinfektioner kan du vaske området med fortyndet valleforce og tea tree olie eller lave et såkaldt yoni sædebad.


Gynolact, Pure Biotic eller Vivag vagitorer: Skedens bakterieflora består af 95% mælkesyrebakterier som gør miljøet i skeden sur og derved forhindrer væksten af patogene bakterier og gær.

Test dig selv for vaginale bakteirer og candida-svamp med en DNA-hjemmetest, Test til bakterier og svamp, Dynamic Codes.


Vaginal Creme: Membrasin creme med havtorneolie


Homøopati: Mucosa comp.


Salufem eller Yes: En god glidecreme til samleje.


Femarelle: Et kosttilskud uden østrogener til kvinder i overgangsalderen.


Trusser: Sørg for at bruge økologiske bomulds, – hamp eller bambustrusser f.eks fra Boody.

Smid dine trusser lige så snart du kan finde tid til det så dit underliv kan få luft.


Natracare eller Organycs: Bruger du trusseindlæg så sørg for at de er uden parfume, klorblegning og andre skadelige stoffer, som f.eks dioxin, der er en miljøgift som opfører sig som et fremmedøstrogen i kroppen.


Øvelser: Lav dagligt bækkenbundsøvelser hvor du f.eks indfører et yoniæg op i skeden. Psssst… Det nytter ikke noget bare at lave almindelige knibeøvelser.

Det vil svare til at lave styrketræning uden vægte.

Det får man ikke så meget ud af, vel?


Hvis du vil vide mere så kan du melde dig til Yoni Yoga som er et online kursus hvor du kan lære hvordan du bruger yoniægget.


Yonimassage: Du kan også stimulere blodtilførelsen til det vaginaleområde ved berøring og massering med en lækker yoniolie af f.eks ghee.


Yonidampning: Er en skøn mild, nydelsesfuld og afslappende måde at lindre gener i underlivet.


Lav din egen vaginalsalve og vagitorer:

Denne salve er rigtig effektiv for de kvinder, som kan have rigtig meget kløe og irritation udenfor skeden og i underlivet.

Har du mod på det så prøv at lave denne salve til dig selv, eller evt. inviter nogle veninder over som har samme problem.

Lav dem sammen mens i nyder et godt glas rødvin.

Smør salven på efter behov.

Vagitorierne kan bruges inden sengetid.


Salven:

De tørrede droger kan fås fra Naturdrogeriet, i helsekosten eller nogen af dem endda lige udenfor din dør eller i haven ;P

1 spsk tørret rødkløver (trilolium pretense)

1 spsk morgenfrue (calendula officinalis)olie

1 spsk kamille (chamomilla recutita)

1 spsk panax ginseng rod (udskåret, kan dog udelades)

30 gram bivoks

2 dl oliven olie

1 kapsel mælkesyrebaktier f.eks Gynolact

1 dråbe boswellia (frankinscence) æterisk olie

1 dråbe helichrysum italicum (immortelle) æterisk olie (fås via aroma-zone.com)

1 dråbe sandeltræ æterisk olie


Obs! Er du allergisk overfor rene æteriske olier kan du undlade disse i salven/vagitorierne.


FREMGANGSMÅDE

Opvarm olivenolien med urterne ved svag varme, i en dobbelt kedel gryde, i 20 min. eller indtil olien er farvet mørkere af urterne.

Si urterne fra igennem et ostelærred og kasser derefter urterne.

Pres derefter al olien ud af ostelærredet (gem 10 ml til vagitorierne) og opvarm dernæst ved svag varme olien sammen med bivoksen, indtil bivoksen er smeltet.

Hæld på glas. Når det er afkølet lidt, så kom både mælkesyrebakterierne og et par få dråber hver af de æteriske olier i urteblandingen (kom ikke disse i hvis du har mod på at lave vagitorierne!).

Lad blandingen stivne i køleskabet.


V A G I T O R I E R

10 ml af urteolieblandingen ovenfor

10 gram kakaosmør

10 gram kokosolie

2 træskeer

Folie

Start med at lave dine forme ved at vikle folie rundt om de 2 grydeskeers håndtag. Gør det ca. 5 gange. Sørg for at folien hænger godt fast. Fjern derefter skeen fra folien og fold bunden. Kom evt et stykke tape rundt om i enden. Placer derefter formene i et glas. Se billeder ovenfor! (Har du nogle bitte små kugleformede forme så brug endelig dem)

Ved svag varme i en dobbelt kedel gryde opvarm kakaosmøret, kokosolien og urteblandingen. (Undtagen de æteriske olier!) Så snart det er smeltet tag gryden af blusset og kom den æteriske olie i. Omrør grundigt.

Kom derefter blandingen i dine forme og luk derefter toppen af folien. Kom formene tilbage i glasset så de står oprejst og kom dem i fryseren i 1 time.

Når formene er helt hårde tag dem ud af fryseren. Vikle dem ud af folien og skær dem i mindre stykker, ca. 3 cm lange.

Kom dem derefter i en glasbeholder og opbevar dem i fryseren.


RØDKLØVER virker slimhindestyrkende på tørre og tynde slimhinder i skeden. (Indtag ikke rødkløver oralt!)


MORGENFRUE virker inflammationshæmmende, styrker slimhinden, modvirker patogene bakterier og svampe i skeden, fremmer blodforsyningen, virker helende på huden og lindrer ved kløende irriteret hud.


KAMILLE virker inflammationshæmmende på huden og på slimhinderne.


PANAX GINSENG kan modvirke tørhed og degeneration af slimhinden.


BIVOKS absorberes ikke af huden men danner i stedet et beskyttende lag ovenpå huden og er derfor rigtig god til sart hud da den herved også binder fugten i huden.


OLIVENOLIE indeholder omega-9-fedtsyrer, E-vitamin (stærk antioxidant) og squalene som virker fugtgivende.

Olivenolie er meget fed og absorberes derfor langsomt af huden, men squalenen gør at indholdsstofferne i blandingen trænger længere ned i huden.


BOSWELLIA virker beroligende på slimhinderne og cellefornyende.


HELICHRYSUM ITALICUM er en af de mest helende æteriske olier i verden. Virker regenerende og antiinflammatorisk på væv.


SANDELTRÆ virker beroligende og kløestillende.


V A G I N A L olie:

Døjer du meget med skedesvamp på grund af tørhed i skeden, vil denne vaginaleolie med mandelolie, E-vitamin, havtorneolie og mælkesyrebakterier, kunne være med til at afhjælpe med genen.

Olien smøres direkte på vaginalområdet. Masser gerne olien rigtig godt ind, da selve massagen vil øge blodforsyningen til området. Denne olie kan også bruges som glidecreme ved samleje.


500 ml mandelolie

10 dråber E-vitamin olie

10 dråber havtorneolie fra Cleopatra.dk

2 vagitorier m. mælkesyrebakterier fra Gynolact

1 karneol (kan undlades)


Bland alle ingredienserne sammen og hæld den i en mørk beholder eller flaske.


MANDELOLIE beskytter og blødgør huden og gør den mere elastisk.


E-VITAMINOLIE virker konserverende og som et antioxidant.


HAVTORNEOLIE indeholder en række forskellige essentielle fedtsyrer og er især rig på omega-7-fedtsyrer som styrker slimhinderne i underlivet. Olien er rig på en masse antioxidanter såsom karoten som modvirker tørhed.


MÆLKESYREBAKTERIER er med til at balancere bakteriefloraen i skeden.


KARNEOL kan afhjælpe ubalancer og gener harachakraet (i underlivet).

“Kæreste kvinde du er lige så dejlig som du var inden dit sygdomsforløb også selvom du måske ikke selv føler det”


Vores kroppe er elektromagnetiske og igennem f.eks EKG og EEG kan man måle kroppens frekvenser.

Din krop er et fantastisk kommunikationssystem, som konstant forsøger at komme med budskaber til dig, når den ønsker at fortælle dig, når noget ikke er som det skal være. Ofte er det i form af diverse generende og ubehagelige symptomer, f.eks igennem smerte osv.

Som beskrevet foroven kan vaginal tørhed være en klar bivirkning af f.eks medicinsk behandling m.m, men det udelukker ikke sammenhængen med de emotionelle energetiske blokeringer der måtte forekomme i vores bio-energetiske legeme eller chakrasystemet om man vil.

Det somatiske, mentale og følelsesmæssige hænger som nævnt tidligere unægteligt sammen.

Hvis vi tager et kig på metasundheden og det psykosomatiske aspekt ved vaginal tørhed, altså når ens energetiske eller emotionelle tilstand udvikler sig til en fysisk tilstand, har vi at gøre med feminiteten og sårbarhed. Kvindeligheden er blevet ramt. For de fleste kvinders vedkommende har deres sygdoms -og behandlingsforløb været med til at resultere i, at de ikke længere føler sig i kontakt med deres krop. Den føles måske ligefrem fremmed og har forandret sig en del (f.eks mastektomi, kunstig overgangsalder, lymfødem, osv) og i deres øjne har kroppen netop vendt sig imod dem (i forhold til deres kræftdiagnose).

Det kan endda for nogen føles som om den har prøvet at tage livet af én. De fleste kvinder føler sig måske ikke engang kvindelige og feminine længere, men føler sig derimod stadige syge og forkerte, trods det at de ikke længere har en kræftdiagnose. Der er dog stadig kommet ar på både krop og sjæl. Få endelig hjælp hos en professionel til at få bearbejdet dine tanker og følelser.

Udover samtaleterapi med en professionel, så vil du måske have lyst til og gavn af støtteterapi, såsom Bachs blomster remedier?


SØDÆBLE er remediet til dig som ikke kan lide din krop, men som ønsker at acceptere de forandringer der forekommet som et resultat af dit sygdomsforløb.


VALNØD er remediet til dig som har svært ved at vænne dig til både den indre, og ydre, forandring som dit sygdoms -og behandlingsforløb har medført. Remediet er med til at gøre det nemmere at slippe fortiden, og dermed hvordan din krop engang så ud, så du kan komme videre i dit liv.


KAPRIFOLIE er remediet til når man sidder fast i fortiden og alt, inklusivt sin krop, var “bare meget bedre dengang”.


Balancering af underliv og hara-chakraet:

Derudover vil jeg anbefale dig at få arbejdet dybt med dig selv derhjemme. Få kontakt til din kvindelige natur igen. Få genetableret din kontakt til dit underliv, din yoni igen.


YOGA Indsæt gerne et yoniæg og sæt dig behageligt på gulvet og lav “hofteåbneren” ved at sidde i skrædderstilling, dog ved at lade begge fodsåler røre hinanden, og vip med benene op og ned som en sommerfugls vinger.

Stil dig op med hoftespredte ben og lad bækkenet bevæge sig rundt i langsomme cirkler mens du står stille med let bøjede ben, lidt ala en mavedanserinde. Du kan også lave denne øvelse ved at sidde ned på gulvet i skrædderstilling.

Hvis du er lidt frisk, så brug farven orange i hverdagen. F.eks. hav et halstørklæde på med den orangefarve eller drik gulerodsjuice.


Affirmation: Gentag affirmationen “Jeg er 100% kvinde og jeg elsker det. Jeg elsker min krop og den elsker mig.” Eller find på din egen version som giver mening for dig.

1,107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page