Search

Skedetørhed: en bivirkning ved antihormonbehandling efter brystkræft

Updated: Dec 21, 2020

Størstedelen af de kvinder som er i medicinsk efterbehandling med antihormoner lider af skedetørhed (også kaldet vaginal atrofi), da behandling med f.eks. Tamoxifen eller Letrozol medfører at de går i en slags ”kunstig” eller for tidlig overgangsalder (præmatur menopause). Medicinen går simpelthen ind og blokerer for receptorerne på de mange østrogenfølsomme celler i kroppen.“Mange kvinder føler sig forlegne og ønsker ikke at tale om deres gener i underlivet.”

Er du én af disse kvinder der måtte lide af dette i stilhed så skal du være mere end velkommen til at læse videre og forhåbentligt vil nogen af nedenstående tips hjælpe dig, min kæreste kvinde. Du må ikke lide i stilhed.


Skedetørhed kan også opstå hos strålebehandlede kvinder, kvinder der har fået fjernet æggestokkene og/eller livmoder (kirurgisk induceret menopause), eller ved anden svigtende gonadefunktion og hos kvinder der har modtaget kemoterapi.

Dette skyldes b.la. pga. fald af østrogenproduktionen.


Oftest er det mangel på østrogenet, østriol, som er et hormon der er med til at beskytte mod udtørring af slimhinderne.


Udover at have stor betydning for slimhinderne har østrogen også stor betydning for bindevæv og muskulaturen i underlivet samt skedens produktion af kulhydrater som er næring til skedens mange mælkesyrebakterier.

Forkert kost, fysisk krævende motion og stress kan også have en medvirkende rolle for manglende eller lav østrogenproduktion, og hvis der er noget kroppen er, efter en tur igennem sundhedsvæsenet med dertilfølgende behandling, så er det især stresset.

Den mindre produktion af de forskellige østrogener, og især østriol, gør skedevæggen tyndere, slappere, mindre smidig og mere sårbar.


Skedetørhed kan desuden forøge risikoen for infektioner og svamp i underlivet.


Symptomer på vaginal atrofi:


  • Svie, kløe og irritation i og uden for skeden bl.a. pga. ændret pH-værdi

  • Vaginal blødning

  • Smerter og brændende fornemmelser under samleje

  • Tørhed

  • Udover at atrofi kan medføre øget antal toiletbesøg, infektioner og urininkontinens, ubehag og seksuelle forandringer kan det i den grad også påvirke livskvaliteten!


“NB! Kvinder der får analyseret deres risiko for om medicinen (f.eks Tamoxifin) hjælper forebyggende vurderes ofte for de fleste kvindelige patienter til kun at være på 1 – 3%. Hvilket for mange kvinders personlige vedkommende ikke menes at være det værd da det påvirker livskvaliteten i så voldsom en grad.”

Sund og Nærende kost: Den gode nyhed er, at vi hver dag producerer 150 milliarder nye celler i kroppen!

Et hav af vores gamle celler dør og de døde celler bliver udskilt dagligt. Noget forskning tyder på, at de ældste celler i kroppen ikke er mere end 7 – 10 år gamle, og at mange celler ikke bliver mere end nogle uger gamle. Det betyder, at vi konstant udskifter kroppens celler og på den måde fornyer kroppen.

Alt det vi spiser og drikker påvirker, og opbygger, vores celler i kroppen. Derfor påvirker det også slimhinderne i underlivet såvel som hormonsystemet da disse jo er opbygget af celler. Derfor er det vigtigt at spise en varieret næringsrig kost fra friske økologiske råvarer, som er rige på vigtige vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner, antioxidanter og kulhydrater.


Sørg for at få nok:

Kvalitetsproteiner:

Vi bruger proteiner til at opbygge nye celler, afgifte igennem leveren, transportere ilt og kuldioxid, og til at danne signalstoffer, transportstoffer, enzymer og hormoner m.m. Huden er også opbygget af protein. Protein indgår i elastin og kollagen, som gør huden elastisk og smidig.


Animalske kilder: Fjerkræ, fisk, skaldyr, vildt, økologiske æg, kefir yoghurt, valleproteinpulver.


Vegetabilsk kilder: Chia- og hampefrø, miso, tempeh (fermenteret! soja), bønner, linser, chlorella, spirulina, tapenader, hummus, bipollen, rå usaltede nødder, kerner, frø, quinoa, rå kakao, spirer, grøntsagspostejer, portobellosvampe.


Gode kulhydrater:

Din krop har også brug for sunde kulhydrater, men undgå de simple kulhydrater, som man finder i hvidt brød, hvide ris, kartofler, sukker og morgenmadsprodukter, som f.eks cornflakes. Spis derimod masser af grøntsager og bær i alle regnbuens farver, som er rige på antioxidanter. De er nødvendige for sunde og raske celler.


Glutenfri: Quinoa, boghvede, brune ris, hirse, amarant, glutenfri havregryn, stenalderbrød, bønne/kelpnudler.


Grøntsager: Spis grøntsager i regnbuens mange farver.


Stivelsesholdige grøntsager: Sød kartoffel, rødbede, kolde kartofler og græskar.


Lav glykæmisk frugt: Bær, citrusfrugter – og frugter der indeholder sten såsom ferskner.


Essentielle fedtsyrer:

Sunde essentielle fedtstoffer er nødvendige for alle vores cellemembraner i kroppen. De har også den effekt at de virker antiinflammatorisk, giver en mæthedsfornemmelse, afslapper nervesystemet, virker regulerende på hormonbalancen og hjælper på optagelsen af vitaminer i kroppen m.m.

Alle – og især kvinder – har brug for sunde fedtstoffer hver dag, endda faktisk til hvert måltid. Det kunne f.eks være ca. 1 spsk. ghee/olie, 5-10 nødder/kerner, 1 avokado eller 1 spsk. nøddesmør.

Fedtstofferne vil også holde dig mæt i længere tid, de vil stabiliserer dit blodsukker og regulerer dit hormonsystem. Det er vigtigt at tilføre kroppen de rigtige former for fedtsyrer. Det er især vigtigt i forhold til hvis du også lider af tørre slimhinder andre steder på kroppen. Fedtsyrerne er nemlig med til at gøre cellen smidig.


Sundt fedt: Rå usaltet nødder, frø, kerner, økologisk smør, ghee, avokado, koldpressede olier (oliven, kokos, -og hampefrøolie) nøddesmør og tapenade.


Kosttilskud: Omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie med et højt indhold af EPA virker anti-inflammatorisk i kroppen.


Kan fås fra EyeQ, Eskimo 3, Nordic Naturals eller Lysi.

Omega- 6- fedtsyrer, GLA, fra kæmpenatlysolie og lægehjulkrone er gavnlig for huden, især ved slimhindeproblemer og ved tør hud. Kan fås fra EPA-GLA+ fra Biosym og Livets olie.

Omega-7-fedtsyrer fra havtorn er med til at styrke slimhinderne især i underlivet. Kan fås fra Membrasin eller Havtorn Omega-7 + GLA fra Vitabalans.


Vitaminer og mineraler: Vitaminer og mineraler er vigtige i forhold til deres antioxidante virkning på cellerne. De har den effekt, at de kan regulere hormonsystemet og styrke slimhinderne m.m.


Få vitaminer og mineraler igennem kosten og som ekstra tilskud:

Omnimin fra Biosym

Living Multinutrient fra Terra Nova

Spektro fra Solarey

eller

Multivitamin fra Pharma Nord


Hav især fokus på at få:

A-vitamin: Holder huden sund og beskytter mod tørhed, styrker og beskytter slimhinderne overalt i kroppen særligt kønsorganerne, urinvejene, luftvejene og fordøjelseskanalen. Naturlige kilder: gulerødder, spinat, fed fisk, æg og levertran.


B-vitaminer: Er effektive imod hud – og slimhindelidelser og mod vaginal kløe. (Tag hele B-vitamin-komplekset). Naturlige kilder: Grøntsager, gærflager, nødder, æg.


C-vitamin: Er et kraftigt antioxidant som styrker væv, kollagen og slimhinder, og er med til at bekæmpe infektioner i urinvejene. Naturlige kilder: Hyben, broccoli, acerola, havtorn.


E-vitamin: Er et stærkt antioxidant som b.la sørger for at huden bevarer sin smidighed.

Indfør evt. en E-vitamin-kapsel direkte i skeden inden sengetid, da vitaminet kan anvendes til udvortes brug.

Naturlige kilder: Avocado, mandler, planteolier.


Zink: Er bl.a. godt for hår og hud, og styrker desuden de vaginale slimhinder. Naturlige kilder: Græskarkerner, sesamfrø, fisk og kød. Kan også findes i mandens sæd (Så gå bare i gang med lagengymnastikken :P)


Silicium: Vigtig for slimhinderne i underlivet – særligt ved gentagne underlivsbetændelser er behovet for silicium større.

Naturlige kilder: Lucernespirer, frø, bønner, brændenælde og grøntsager.


LASERBEHANDLING: Du har med garanti hørt om den nye laserbehandling man kan få foretaget som øger produktionen af kollagen og blodcirkulation i underlivets slimhinde.


Behandlingen koster ca. 5000 kr. og skal foretages 1 gang om året.

I min optik er det et quick fix, som ikke tager sig af den underliggende årsag men den kan dog være yderst behjælpelig med at lindre generne her og nu.


Naturlig lokal hormonbehanding:

Der er blevet foretaget en 10-årig lang dansk undersøgelse, om hvorledes lokal vaginal østrogenbehandling kan øge risikoen for tilbagefald af brystkræft.

Ifølge overlæge Søren Cold, der står bag undersøgelsen, frarådes det ikke længere at tage imod vaginal østrogenbehandling.


Udfra nyere studier advarer forskerne dog om brugen af lokalbrug af østradiol.


Jeg har erfaret at mange kvinder i antihormonbehandling, som har haft en østrogen-følsom kræftform, bruger Vagifem som indeholder, estradiol, som er den stærkeste form for østrogen.


Dette præparat vil jeg ganske enkelt fraråde kvinder at bruge.


Vil du vide mere vil jeg anbefale dig at læse nedenstående studier:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942807


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16443612


Ovestin er et vagitorie mod tørre slimhinder i skeden, som indeholder det bioidentiske østrogen, estriol, som er en mildere form for østrogen, og derfor anbefaler jeg at man anvender dette præparat fremfor Vagifem.

(Jeg vil dog anbefale at du altid supplerer med bio-identisk progesteron – IKKE gestagen eller andre syntetiske præparater-, samtidig med du at du behandler med østrogenbehandling så der er balance i dine hormonniveauer – tal med din behandler).


Til orientering har jeg mødt en del kvinder, som har haft hormonfølsomme kræftformer som vælger at supplere deres sunde livsstil med bio-identiske hormoner (f.eks østriol og progesteron).
Det kan have en gavnlig effekt på tørhed i skeden m.m, men der er megen uenighed iblandt lægerne/onkologerne, om det er fornuftigt eller ej, og derfor bør det afstemmes den enkeltes behov.
Jeg vil dog ikke komme videre ind på behandlingerne her, da jeg anbefaler at du får foretaget valide mundvandstests og/eller blodprøver som kan måle dine forskellige hormonniveauer.
Der kan derved blive holdt øje med de forskellige hormoner i kroppen.
Gør det i samråd med din læge og sammen med en kompetent behandler.

Valleforce og tea tree olie: Får du hyppige underlivsinfektioner kan du vaske området med fortyndet valleforce og tea tree olie eller lave et såkaldt yoni sædebad.


Gynolact, Pure Biotic eller Vivag vagitorer: Skedens bakterieflora består af 95% mælkesyrebakterier som gør miljøet i skeden sur og derved forhindrer væksten af patogene bakterier og gær.

Test dig selv for vaginale bakteirer og candida-svamp med en DNA-hjemmetest, Test til bakterier og svamp, Dynamic Codes.


Vaginal Creme: Membrasin creme med havtorneolie


Homøopati: Mucosa comp.


Salufem eller Yes: En god glidecreme til samleje.


Femarelle: Et kosttilskud uden østrogener til kvinder i overgangsalderen.


Trusser: Sørg for at bruge økologiske bomulds, – hamp eller bambustrusser f.eks fra Boody.

Smid dine trusser lige så snart du kan finde tid til det så dit underliv kan få luft.


Natracare eller Organycs: Bruger du trusseindlæg så sørg for at de er uden parfume, klorblegning og andre skadelige stoffer, som f.eks dioxin, der er en miljøgift som opfører sig som et fremmedøstrogen i kroppen.


Øvelser: Lav dagligt bækkenbundsøvelser hvor du f.eks indfører et yoniæg op i skeden. Psssst… Det nytter ikke noget bare at lave almindelige knibeøvelser.

Det vil svare til at lave styrketræning uden vægte.

Det får man ikke så meget ud af, vel?


Hvis du vil vide mere så kan du melde dig til Yoni Yoga som er et online kursus hvor du kan lære hvordan du bruger yoniægget.


Yonimassage: Du kan også stimulere blodtilførelsen til det vaginaleområde ved berøring og massering med en lækker yoniolie af f.eks ghee.


Yonidampning: Er en skøn mild, nydelsesfuld og afslappende måde at lindre gener i underlivet.


Lav din egen vaginalsalve og vagitorer:

Denne salve er rigtig effektiv for de kvinder, som kan have rigtig meget kløe og irritation udenfor skeden og i underlivet.

Har du mod på det så prøv at lave denne salve til dig selv, eller evt. inviter nogle veninder over som har samme problem.

Lav dem sammen mens i nyder et godt glas rødvin.

Smør salven på efter behov.

Vagitorierne kan bruges inden sengetid.


Salven:

De tørrede droger kan fås fra Naturdrogeriet, i helsekosten eller nogen af dem endda lige udenfor din dør eller i haven ;P

1 spsk tørret rødkløver (trilolium pretense)

1 spsk morgenfrue (calendula officinalis)olie

1 spsk kamille (chamomilla recutita)

1 spsk panax ginseng rod (udskåret, kan dog udelades)

30 gram bivoks

2 dl oliven olie

1 kapsel mælkesyrebaktier f.eks Gynolact

1 dråbe boswellia (frankinscence) æterisk olie

1 dråbe helichrysum italicum (immortelle) æterisk olie (fås via aroma-zone.com)

1 dråbe sandeltræ æterisk olie


Obs! Er du allergisk overfor rene æteriske olier kan du undlade disse i salven/vagitorierne.